KSEEB Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise Solutions

Are you a student in Karnataka looking for detailed KSEEB Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise Solutions? Look no further! In this page, you will get the most accurate and easy-to-follow solutions for your mathematics preparation.

These solutions are designed according to the syllabus of the Karnataka Secondary Education Examination Board (KSSEB), ensuring every concept is covered in a simple and clear manner. Whether you are revising or solving problems for the first time, these solutions will guide you step-by-step.

The KSEEB Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise Solutions provided here include comprehensive explanations for each question. This helps you strengthen your understanding of the topic and prepares you to tackle complex problems with ease.

In this page, you will find reliable and well-structured KSEEB Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise Solutions, making your learning journey smooth and effective. Use these solutions to gain confidence and achieve academic success.


Karnataka 2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise

Question 1.
Let f : R → R be defined as f (x) = 10x + 7. Find the function g : R → R such that
gof = fog = IR.
Answer:
Since gof = fog = IR ,
(gof) (x) = (fog) (x) = x ∀ x ∈ R
g (f (x)) = f (g (x)) = x
g (10x + 7) = x and
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 1

Question 2.
Let f : W → W be defined as f(n) = – 1, if n is odd and f(n) = n – 1, if n is even. Show that
f is invertible. Find the inverse of f. Here, W is the set of all whole numbers.
Answer:
Let m, n ∈ W and m and n be 2 distinct elements.

Case I:
When both m and n are even
f(m) = m + 1     f (n) = n + 1
m ≠ n ⇒ m + 1 ≠ n + 1
⇒ f (m) ≠ f (n)

Case II:
When both m and n are odd
f (m) = m – 1 f(n) = n – 1
m ≠ n ⇒ m -1 ≠ n – 1
⇒ f (m) ≠ f (n)

Case III:
When m is odd and n is even
f(m) = m – 1       f (n) = n + 1
f(m) ≠ f (n)
so, in all cases m ≠ n ⇒ f (m) ≠ f (n)
Hence, f is a one-one function.
If n ∈ W is any element
f (n – 1) = n if n is odd (∵ n – liseven)
f(n + 1) = n if n is even (∵ n + 1 is odd)
so, every element of W is the f – image of some element in W.
Hence f is onto
Thus, f is both one-one and onto.
i.e. f is one-one correspondence. Consequently,
f is invertible.
f (n – 1) = n if n is odd
f (n + 1) = n if n is even
n – 1 = f-1 (n) if n is odd
n + 1 = f-1 (n) if n is even
 i.e. f−1(n)={n−1n+1 if n is odd  if n is even  thus f−1=f

Question 3.
If f : R → R is defined by f(x) = x2 – 3x +2, find f (f(x)).
Answer:
f (x) = x2 – 3x + 2
∴ f (f (x)) = f (y) where
y = x2 – 3x + 2
= y2 – 3y + 2
= (x2 – 3x + 2)2 – 3 (x2 – 3x + 2) + 2
= x4 + 9x2 + 4 – 6x3 + 4x2 – 12x – 3x2 + 9x – 6 + 2
= x4 – 6x3 + 10x2 – 3x.

Question 4.
Show that the function f : R → {x ∈ R : – 1 < x < 1} defined by
f(x)=x1+|x|,x∈R is one  one and onto function.
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 2
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 3
hence f is one-one
similarly we can prove that f is one-one.
When x1 < 0 and x2> 0 and x, < 0 and x2 > 0
To prove f is onto
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 4

Question 5.
Show that the function f : R → R given by f (x) = x3 is injective.
Answer:
Let x1 ≠ x2 be any 2 reals
∴  x– x2 ≠ 0.
Also,

2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 5

Question 6.
Give examples of two functions f : N → Z and g : Z → Z such that g : Z → Z is injective but £ is not injective. (Hint: Consider f(x) = x and g (x) = |x|).
Answer:
As g (x) = g (-x) = |x| for all x ∈ Z ,
∴ g is not one-one
i.e. y is not injective
As f : N →  Z and g : Z → Z gof : N → Z
let x1, x2, ∈ N such that gof (x1) = gof (x2)
⇒ g (x1) = g (x2)
⇒ | x| = | x2 | ⇒ x= X2
(both x,x2 >0)
Hence g o f is injective.

Question 7.
Give examples of two functions f : N → N and g : N → N such that gof is onto but f is not onto. (Hint: Consider f (x) = x + 1 and
g(x)={x−1 if x>11 if x=1
Answer:
f(x) = x+ lxl + 1 ≥ 1 + 1 ∀ x ∈ N
(∵ v ≥ 1 x ∈ N)
⇒ f(x) ≥ 2 ∀ x ∈ N . Rf ^ N as 1 t Rf
Hence f is not onto
gof : → ∼ → N such that
gof (x) = g (f (x)) = g (x + 1)
= (x+1) -1 [ ∵ ∀ x ∈ N,x+ 1 > 1]
⇒ gof (x) = x      V x ∈ N
∴ Range of gof = N as gof is the identity f Hence gof is onto.

Question 8.
Given a non empty set X, consider P(X) which is the set of all subsets of X. Define the relation R in P(X) as follows: For subsets A, B in P(X), ARB if and only if A ⊂ B. Is R an equivalence relation on P(X)? Justify your answer.
Answer:
Since A C A ∀ A ∈ P (X)
R is reflexive.
Also, for A, B, C ∈ P(X),A R B & B R C
⇒ A C B and B C C
⇒ A ⊂ C ⇒ A R C
∴ R is transitive.
R is not symmetric as A C B ⇒ B C A
so ARB ⇒ BRA
Hence R is not an equivalence relation.

Question 9.
Given a non-empty set X, consider the binary operation * : P(X) * P(X) → P(X) given by
A * B = A ∩ B ∀ A, B in P(X), where P(X) is the power set of X. Show that X is the identity element for this operation and X is the only invertible element in P(X) with respect to the operation *.
Answer:
Let E ∈ P (X) be an identity elements, then
A * E = E * A = A ∀ A ∈ P(X)
⇒ A ∩ E = E ∩ A = A ∀ A ∈ P(X)
⇒ X ∩ E = X as X ∈ P (X)
⇒ X C E
Also E C X as E ∈ P (X)
∴ E = X
Thus, X is the identity element.
Let A ∈ P(X) be invertible, then there exists
B ∈ P(X) such that A * B = B*A = X, the identity element.
⇒ A ∩ B = B ∩ A = X
X C A & X C B
Also A, B, ⊂ X as A, B ∈ P (X)
A = X = B
X is the only invertible element and – X1 = B = X.

Question 10.
Find the number of all onto functions from the set {1, 2, 3,…, n} to itself.
Answer:
Let A = {1, 2, 3,……… n}
f : A → A is an onto function, then range of f
⇒ f is one-one f is one and onto the number of onto function is nPn = n!

Question 11.
Let S = {a, b, c} and T = {1, 2, 3}. Find Fof the following functions F from S to T, if it exists.
(i) F = {(a, 3), (b, 2), (c, 1)}
(ii) F = {(a, 2),(i, 1), (c, 1)}
Answer:
(i) Range of {1, 2, 3} = T
⇒ F is onto Also F is onto as different elements of S have different F – images.
∴ F-1 exist and F-1 = {(3, a), (2, b), (1, c)}
∴ F1 T → S as defined by
F1 (3) = a, F-1 (2) = b, F1 (1) = c.

(ii) F (b) = 1, F (c) = 1 hence F (n1) = F (n2) ≠ n1, = n2
⇒ F is not one-one .: hence not invertible.

Question 12.
Consider the binary operations * : R x R → R and o : R x R → R defined as a* b = |a-b| and a o b = a, ∀ a, b ∈ R. Show that * is commutative but not associative, o is associative but not commutative. Further, show that ∀ a, b, c ∈ R, a *(b o c) = (a * b) o (a * b). [If it is so, we say that the operation * distributes over the operation o]. Does o distribute over? Justify your answer.
Answer:
∀ a, b ∈ R
a * b = |a – b| = |b – a| = b * a
hence commutative ∀ 3, 5 ,1 ∈ R
(3 * 5) * 7
|3 – 5| * 7 = 2 * 7= |2 – 7| = 5
3* (5 * 7) = 3* |5 – 7| =3 * 2= |3 – 2| = 1
a* (b * c) & (a * b) *c
∴ * is not associative.
a o b = a, b o a = b
hence a o b ≠ boa
hence not commutative
(a o b)o c : a o c = a
a o (b o c) = a o b = a
hence o is associative
a*(b o c) (a * b)=|a – b|
(a * b) o (a * c) = |a – b| o |a – c| = |a – b|
hence a* (b o c) = (a * b) o (a * c)
hence o is distributive over *.

Question 13.
Given a non-empty set X, let * : P(X) × P(X) → P(X) be defined as A * B = (A – B) ∪ (B – A), ∀ A, B ∈ P(X). Show that the empty set φ) is the identity for the operation * and all the elements A of P(X) are invertible with A-1 = A.
(Hint: (A – ϕ) ∪ (ϕ – A) = A and (A – A) ∪ (A – A) = A * A = ϕ
Answer:
ϕ ∈ P (X) be an identity element.
To prove it let E ∈ P (X) be the identity element such that A * E = E * A = A
∀ A ∈ P (X)
(A – E) ∪ (E – A) = A ⇒ E = φ
i.e. (A – ϕ) ∪ (E – ϕ)) = A
A * ϕ = ϕ * A = A
* A = A, hence ϕ is the identity element.
Let Be P(X) be the inverse of A
∴ A* B = B * A = φ ∀ A e P(X)
(A – B) ∪ (B – A) = 0 ⇒ B = A
because A – B = ϕ    B – A = ϕ⇒ A = B
∴ ∀ A ∈ P(X),  A * A = ϕ
A is the invertible element of A
∴ A-1 = A

Question 14.
Define a binary operation * on the set {0, 1, 2, 3, 4, 5} as
a∗b={a+b,a+b−6 if a+b<6 if a+b≥6
Show that zero is the identity for this operation and each element a ±0 of the set is invertible with 6-a being the inverse of a.
Answer:

*012345
0012345
1123450
2234501
3345012
4450123
5501234

From the composition table it is obvious that a
* 0 = a ∀ a ∈ {0, 1/2, 3,4, 5}
∴ 0 is the identity element
Also ∀ a ∈ {0, 1, 2, 3, 4, 5} ∃ (6 – a) ∈ {0,1,2, 3,4,5} such that
a * (6 – a) = (6 – a) * a = 0, a ≠ 0
hence 6 – a is the inverse of a .
However when a = 0, 6 – a g {0, 1, 2, 3,4, 5} hence 6 – a is the inverse of a when a ≠ 0.

Question 15.
Let A = {- 1, 0, 1, 2}, B = {- 4, – 2, 0, 2} and f, g : A → B be functions defined by
f (x) = x2 – x, x ∈ A and g (x) = -1, x ∈ A, Are f and g equal? Justify your answer.
(Hint: One may note that two functions f : A → B and g : A → B such that f(a) =
2∣∣x−12∣∣−1,x∈AA, are called equal functions).
Answer:
f (-1) = (-1)2 + 1=2
f (0) = 02 – 0 = 0
f(1) = (1)2– 1 = 0
f(2) = (2)2 -2 = 2

2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 6

Question 16.
Let A = {1, 2,3}. Then number of relations containing (1, 2) and (1, 3) which are reflexive and symmetric but not transitive is
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer:
R1 = {(1, 2), (1, 3), (1, 1), (2, 2), (3, 3), (3, 1), (2, 1)} is the only relation which is reflexive symmetric but not transitive and is such that {1, 2], {1, 3} ∈ R1 Correct answer is “A”

Question 17.
Let A = {1, 2, 3}. Then number of equivalence relations containing (1, 2) is
(A) 1
(B) 2
(C )3
(D) 4
Answer:
(i) {(1, 1), (1, 2), (2, 1), (2,2), (2, 3)}
(ii) {(1,1), (2,2), (3,3), (1,2), (2,1), (1,3), (3,1)} (2,3), (3,2)}
There are two equivalence relation
Correct answer is “B”.

Question 18.
Let f : R → R be the Signum Function defined as
f(x)=⎧⎩⎨⎪⎪1,x>00,−1,x=0x<0
Answer:
fog (n) = f g(n) = f (0) = 0, 0 ≤ n < 1
f (1) = n = 1
gof (n) = g [1] = 1
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 7
hence fog and gof does not coincide.

Question 19.
Number of binary operations on the set {a, b} are
(A) 10
(B) 16
(C) 20
(D) 8
Answer:
Number of Binary operation on a set {a, b} is
n (A) = 2    ∴ n(A×A) = 4
number of binary operation is 24 = 16.
correct answer is B.

2nd PUC Maths Relations and Functions Miscellaneous Exercise Additional Questions and Answers

One Mark Questions:

Question 1.
f: R → R defined by (f(x)=(3−x3)13 find fof (x) [CBSE 2010]
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 8

Question 2.
If  f(x)=11−x∀x∈R,n≠1, Find f[f(f(x))]
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 9

Question 3.
Let A = (1, 2, 3}, B = (4, 5, 6, 7} and let f = {(1, 4), (2, 5), (3, 6)} be a function from A → B. State whether f is one-one or not f (1) = 4, f(2) = 5, f (3) = 6 [CBSE 2011]
Answer:
f (x1) = f(x2) → x1 = x2 ∀ n ∈ A
hence f is one-one.

Question 4.
* : R x R → R is a binary operation, a* b = 2a + b . Find (2* 3) * 4 [CBSE 2011]
Answer:
(2 * 3) *4 = (4 + 7) *4 = 11 * 4 = 26.

Question 5.
If f(n)=4n+36n−4,n≠23. show that f[f(n)]= n
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 10
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 11

Four Marks Questions:

Question 1.
Show that the function f: R → R defined by f(n)=2n−13,n∈R is one -one onto function .Also find the inverse of f.
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 12

Question 2.
Let f : R → R defined as f(n) = 10n + 7 . Find the function g : R→ R such the
gof = fog = IR
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 13

Question 3.
Show that f : A → B where A = (0,2 π) and B = [-1,1] such that fin) = sin n is not. invertible  [I I T]
Answer:
 Let n1=π4, and n2=3π4
f(n1)=12√f(n2)=12√
f(n1) = f(n2) ⇒ n1≠ n2
hence it is not one-one
∀ y ∈ [-1, 1] ∃ n ∈ (0, 2π) such that f (n) = sin n
hence f is onto
since f is not one-one.
It is not invertible.

Question 4.
Is the function sin (sin1 n) bijective? [I I T] Which is defined on [-1, 1] to [-1, 1].
Answer:
Let f (n) = sin (sin-1 n)
let n1 n2 ∈ [-1, 1]
f (n1) = f (n2) ⇒ sin (sin-1 n1) = sin [sin1 (n2)]
⇒ n= n2
hence f is one-one
let y = sin (sin-1 n) = n
∀ y ∈  [-1,1] ∃ [-1, 1] f(n) = n
hence f is onto
since f is one-one and onto it is bijective.

Question 5.
If f be greatest integer function and g be the absolute function. Find
fog(−32)+gof(43) [CBSE 2007]
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise 14


Conclusion: KSEEB Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise Solutions

In conclusion, the miscellaneous exercise solutions for Chapter 1 of KSEEB’s Relations and Functions offer a comprehensive and thorough understanding of the topic. These solutions provide step-by-step explanations and helpful insights to tackle the exercises effectively.

Whether you are a student or an educator, utilizing these solutions can greatly enhance your comprehension and problem-solving skills in relations and functions. Implementing these solutions will lead to a better academic performance and a stronger understanding of the subject matter. Accessing the KSEEB Chapter 1 Relations and Functions Miscellaneous Exercise Solutions is the ideal resource to excel in this area of study.

Scroll to Top